Zastave i grbovi Srbije

Ivan Sarajčić, Zastave i grbovi Srbije

Ivan Sarajčić, Zastave i grbovi Srbije <http://www.zastave-grbovi.com> (24. I 2022).

Prezentacija Zastave i grbovi Srbije, autora Ivana Sarajčića, pokrenuta je krajem 2007. godine sa ciljem promovisanja pravilne upotrebe lokalnih grbova i zastava Srbije, kao i u svrhu prikupljalja podataka o njima. Autor skreću pažnju na čestu proizvoljnu upotrebu ovih simbola i na prvo mesto ističe svoju nameru da sistematizacijom informacija o toj temi na jednom mestu podstakne i ubrza uređivanje prilično haotičnog stanja u domaćoj heraldici i veksikologiji. U tom smislu, pregledna struktura sajta sa proverenim podacima svakako ispunjava osnovnu nameru. Ali više od toga, početna stranica sa uvodnim tekstovima i objašnjenjima o lokalnim grbovima i zastavama u Srbiji, već kroz navigaciju u padajućem meniju posetiocima daje mogućnost otiskivanja na zanimljivo i korisno putovanje i upoznavanje vizuelnog identiteta opština i gradova Srbije kroz njihove zastave i grbove. Praktično u formi leksikona, svaka odrednica sarži osnovne i ujednačene heraldičke i veksikološke podatke o određenoj opštini, propraćene fotografijama i ilustracijama, mapama okruga i opština, spiskovima mesta, naselja i sela.

Autor sajta Ivan Sarajčić, geograf i veksilolog, redovni član Srpskog heraldičkog društva i član Komisije za opis zastava pri FIAV-u (Savez Međunarodnih veksikoloških društava), takođe se dugo godina bavi izradom web prezentacija. On je autor jednog od prvih domaćih sajtova istoriografske sadržine – web sajta Udruženja za društvenu istoriju, puštenog u pogon 1999. godine na adresi www.udi.org.yu

Preporuka: Katalog izložbe Grbovi Beograda i beogradskih opština (autor Marko Perić), Istorijski arhiv Beograda, 2019. god.

Originalno objavljeno u Godišnjaku za društvenu istoriju 2, 2021, str. 80-81.

Slobodan Mandić ”Prikazi sajtova (Web adrеsar) XXXVIII”, u:
Godišnjak za društvеnu istoriju 2, 2021, Bеograd, 2022, str. 77-82.

Was this helpful?

1 / 0

Leave a Reply 0

Your email address will not be published. Required fields are marked *