Библиотека электронных ресурсов Исторического факультета МГУ

Библиотека электронных ресурсов Исторического факультета МГУ

Московский государственный университет им. М.В.Ломоносова,   Ассоциация “История и компьютер”, Библиотека электронных ресурсов Исторического факультета МГУ, 04. IX 2006, <http://www.hist.msu.ru/ER/index.html> (10. IX 2006).

Ruska imperija u fotografijama

Rad na biblioteci elektronskih izvora Istorijskog fakulteta Moskovskoga državnog univerziteta otpočeo je 1999. godine pod rukovodstvom Timura Valetova, naučnog saradnika na katedri za istorijsku informatiku. Iako se preko ovoga sajta može doći do nebrojeno mnogo dokumenata, fotografija, hronoloških tablica, informacija o ruskoj istoriografiji, arhivima, muzejima i sl, odmah treba napomenuti da je sajt pregledno organizovan, tako da je njime prilično jednostavno krstariti. Početna strana nije opterećena prevelikim brojem “prozora”, a pored nekoliko glavnih odeljaka (elektronski tekstovi sa slikama, tablice za ekonomsku istoriju, knjige u izdanju fakulteta, Francuska sekcija katedre za novu i noviju istoriju, elektronske kopije starih rukopisa, vodič kroz biblioteke, muzeje, arhive i akademske institucije u Moskvi, kolekcije muzejskih zbirki), tu se nalazi još samo par ilustracija, dva, ali izuzetna linka, informacija o datumu poslednjeg ažuriranja, kao i polje za pretraživanje sajta. Elektronski tekstovi razvrstan su prema vremenskim periodima, od staroga istoka do Rusije u XX veku. Format teksta u kojima su tekstovi prezentovani varira od slučaja do slučaja, neki su u pdf-u, ali ipak dominira htm. Nisu posebno razvrtani tekstovi koji su prevedeni na ruski sa drugih jezika od onih originalno napisanih na ruskom, ali je uvek naznačeno koje izdanje prevoda je u pitanju. Na stranici posvećenoj Rusiju u XX veku, pored velikog broja tekstualnih izvora, mogu se pronaći i statističke tablice, ali i prelepa zbirka Ruska imperija u fotografijama. Napomenimo i da sajt obiluje hipervezama, pomoću kojih posetilac može otići na druge prezentacije, što ga čini praktično neiscrpnim. Sajt ima i verziju na engleskome jeziku, međutim, ona nije ažurirana od februara 2001. godine. Za svaku pohvalu je i veoma mali broj “mrtvih” linkova, što zapravo govori o pedantnošću u radu i urednom ažuiranju sajta. Odlično polazište za pristup dokumentima na ruskom jeziku i ruskoj istoriografiji, kao i sa upoznavanjem načina rada ruskih istoričara u informacionoj eri.

Slobodan Mandić, 10. septembar 2006.

Originalno objavljeno u Godišnjaku za društvenu istoriju 1-3, 2005, str. 247-248.

Слободан Мандић ”Прикази сајтова (Web адресар)”, у: Годишњак за друштвену историју 1–3, 2005, Београд, 2006, str. 243-253.

Was this helpful?

0 / 0

Leave a Reply 0

Your email address will not be published. Required fields are marked *