Pismo beogradskih istoričara – Dubrovnik 1991.

Nekoliko dana nakon što je 1. Oktobra 1991. počeo napad snaga JNA, pripadnika tetirorijalne odbrane iz Crne Gore i Istočne Hercegovine na Dubrovnik i okolinu, objavljeno je otvoreno Pismo beogradskih istoričara (Andrej Mitrović, Sima Ćirković, Ljubinka Trgovčević, Ivan Đurić, i dr.) snagama JNA i oružanim formacijama Hrvatske s apelom da se ne dozvoli rušenje bilo kog dela Dubrovnika, koji ima značajno mesto u istoriji i srpskog i hrvatskog naroda.

Pismo istoričara snagama JNA i hrvatskim formacijama
SAČUVAJTE DUBROVNIK

Istoričari Ljubinka Trgovčević, Sima Ćirković, Andrej Mitrović, Mirjana Živojinović i Ivan Đurić uputili su otvoreno pismo oružanim snagama JNA i oružanim formacijama Hrvatske u kojem, povodom vesti da se vode borbe oko Dubrovnika, upozoravaju i preklinju da se ne dozvoli da se poruši bilo koji deo tog istorijskog grada.

Dubrovnik je istorija i srpskog i hrvatskog naroda i deo svetske kulturne baštine, ističe se u pismu. Čitav civilizovan svet vam to nikad ne bi prostio, kao što nije uništavanje Univerziteta u Luvenu 1914. godine (koje su među prvima osudili profesori Beogradskog univerziteta), ali je zapamtio i imena onih koji su, uprkos ratovima, sačuvali i svoje i tuđe spomenike prošlosti. Nijedan cilj i nikakve granice nisu vredne razaranja onog što smo dužni da ostavimo potomcima, kaže se u pismu. (TANJUG)

Politika, 5. X 1991 (napisano 3. X 1991).

Danas je nedovoljno poznata činjenica i o veoma slabom odzivu na mobilizaciju dela obveznika JNA na teritoriji Srbije tokom avgusta i septembra 1991. Godine. U Srbiji je tada bilo 828.000 obveznika JNA i 270.000 za teritorijalnu odbranu (TO), a pozivu se odazvalo svega oko 25% pozvanih (u Beogradu oko 15%). Kao deo priče o mobilizacijskoj krizi 1991. godine u Srbiji, kao jednog od ključnih događaja raspada Jugoslavije, trebalo bi spomenuti i veliki broj dezertera (oko 200.000), uz organizovane antiratne proteste i individualne otpore ratu.

Videti: Ofelija Backović, Miloš Vasić, Aleksandar Vasović, ‘’Spomenik neznanom dezerteru – Istraživanje – nove vojske bivše Jugoslavije (2)’’, u: Nedeljnik Vreme, br. 895, 28.02.2008.

Was this helpful?

5 / 2

Leave a Reply 0

Your email address will not be published. Required fields are marked *